Nadmerné množstvo jedla škodí žalúdku a sťažuje trávenie. Pri normálnom trávení sa dolný zvierač pažeráka otvára, aby mohlo jedlo prejsť do žalúdka. Potom sa zvierač zatvorí, aby sa jedlo a kyslé šťavy nedostali zo žalúdka späť do pažeráka. Keď sa tento sval oslabí alebo uvoľní, kyslý obsah žalúdka sa vracia do pažeráka. To môže spôsobiť refluxnú chorobu pažeráka (GERD – gastro ezofageal reflux disease) a s ňou súvisiace symptómy.
Viac si o ochorení GERD a pálení záhy prečítate v tomto článku…
Životný štýl a výber jedál a nápojov patria tiež medzi dôležité faktory. Môžete si pomôcť tým, že si budete jedlá plánovať a pokúsite sa vylúčiť zo stravy také jedlá, ktoré môžu spúšťať nadmerné vylučovanie kyseliny a pálenie záhy. Odporúčame vám, aby ste jedli najmä jedlá, ktoré sú čerstvo uvarené vo vode, dusené vo vlastnej šťave alebo varené bez pridania tuku.
Plnotučné alebo ochutené mlieko
Nakladané uhorky, paradajky, zeleninové omáčky
Citróny, pomaranče, grep, ananás
Údeniny, klobása, saláma, slanina
Všetky vyprážané jedlá, živočíšne a rastlinné tuky
Čokoláda, sladkosti
Alkoholické nápoje, káva s kofeínom aj bez, čierny alebo zelený čaj, sýtené nápoje
Krémové, alebo kyslé polievky
Dráždivé koreniny ako feferónky, čili, karí, cesnak, cibuľa, červená paprika, čierne korenie
Vlašské orechy, orechové sladkosti, mäta